dinsdag 13 mei 2014

Koud of warm type?Ben ik een koud of warm type?
Vooraleer we verder gaan met het kiezen van de juiste make up en kleuren, wil ik je nog iets meer vertellen over warme en koude types. Iedereen heeft een verschillende huidskleur, opgebouwd uit pigmenten. Een donkere huid bevat veel pigment in tegenstelling tot een blanke huid. Naast de zichtbare pigmenten van de huid, bestaan er ook onzichtbare. Dit zijn de pigmenten onder de huid, de ondertonen. Deze hebben een bepaalde kleurtoon en veranderen nooit! Er zijn twee soorten ondertonen, koude en warme. Je kan dit bijvoorbeeld zien door een goud en zilver stukje stof te nemen. Hou deze naast je gelaat en kijk niet naar de stof, maar naar het effect ervan op je gezicht.

-  Welke kleur verdoezelt de minpuntjes van je gezicht en welke versterkt ze?

-  Welke kleur laat je huid egaal lijken en welke meer vlekkerig?

-  Welke kleur maakt je oogwit het meest helder?

-  Welke kleur maakt je fris en gezond en welke kleur maakt je flauw of bleek?

Komt je gelaat beter uit met de zilveren doek, dan ben je meer een koud type (zomer of winter). Komt je gelaat beter uit met de gouden doek dan behoor je tot de warme types (herfst of lente).

Nog een handige manier om te kijken naar je ondertoon is door te kijken naar de aders aan de binnenkant van je pols. Zijn ze blauwig, dan ben je hoogstwaarschijnlijk een koel type, neigen ze meer naar groen, dan ben je waarschijnlijk warm type.

Koude ondertoon

Als je huid een blauwe of roze ondertoon heeft, wordt er in het algemeen gesproken van koude ondertoon. Dit wil dus zeggen dat de kleur onder je huid een blauwachtig is. Als dit bij jou het geval is, staan de kleuren afgeleid van blauw je het allerbest. Qua make-up gaat bijvoorbeeld een frisse, roze gloss je veel beter staan dan een bruine of oranje!

Warme ondertoon

Als je huid een gele ondertoon heeft, heb je een warme ondertoon. Als dit bij jou het geval is, staan de kleuren afgeleid van geel je het best. Ook staat goud jou véél beter dan zilver. De koude kleuren, zoals helderblauw, kun je beter vermijden.

Bij sommige mensen vind je zowel een blauwe als een gele ondertoon terug.  Het kan heel goed zijn dat goud jou net zo goed staat als zilver en dat je aders zowel groen als blauw zijn (zeegroen).  In dat geval heb je een neutrale ondertoon en kan je zowel met koude als warme tinten werken. Geen enkele huidskleur is 100% koel of 100% warm. Maar bij de één is het duidelijker te zien dat het koele of het warme overheerst dan bij de ander.

Zomertype
Hoe herken je een zomertype?

 • Haar: asblond, asbruin of middelbruin. 
 • Huid: roze, porcelein, blauwe schijn, bijna nooit een donkere huidskleur. 
 • Ogen: grijs, groen, blauw, hazelnoot of grijsblauw.
 • Accessoires: zilver.
Teint:


Doordat de huid van een zomertype vaak transparant is, vallen rode vlekjes en blauwe kringen vaak meer op.  Om je lichte teint toch te doen stralen moet je hier en daar wat camoufleren. Gebruik een lichte tint, zo komen je ogen veel beter uit. Als basis make-up gebruik je best een foundation met een roze ondertoon. 
Ogen:


De kleur van de wenkbrauwen is bij zomertypes vaak een tint donkerder dan de kleur van het haar. Een wenkbrauwpotlood heb je dus meestal niet nodig. Maar lichte ogen kunnen wel wat make up gebruiken. Koele, paarse tinten zijn aan te raden. Leg met een donkere tint een schaduw op de arcadeboog en gebruik een zilverwitte oogschaduw in de binnenkant van het oog.  Ook een zwarte mascara is aangeraden. Lila, paars en mauve, turkoois, muntgroen, grijs, roze, magenta, donkerblauw, asbruin, marine blauw, lichtbruin en framboos passen perfect bij een zomertype.
Voor een feestelijke make up, kan je de oogcontour extra accentueren met een oogpotlood. 


Lippen:
Een roze, cassis, bordeaux, aubergine, fuchsia of framboos kleurige lipstick passen perfect.  Maar een beetje roze gloss is vaak reeds voldoende.

Blush:

Een transparante poeder en een blush met een roze ondertoon brengen je uitstraling tot leven.
Tips:


Pasteltinten zijn de beste kleuren voor een zomertype. Kleuren zoals roze, blauw of hazelnoot zijn het meest geschikt. Maak geen gebruik van felle kleuren. Kleuren als paars en bordeaux staan je geweldig. Ook zachte witte kleuren, beige en cacao bruin passen perfect.

Dont’s:

 • - gebruik geen geel of goud. 
 • - gebruik geen rood met oranje ondertoon. 
 • - kies geen kleuren met een gele ondertoon.

Aanbevolen kleurenpalet:
LentetypeHoe herken je een lentetype?

 • Haar: Goudblond, caramel kleurig of rossig haar.
 • Huid: Stralende, blanke tot mediumkleurige huid met warme ondertoon.
 • Ogen: Helderblauwe, donkerbruine, hazelnootkleurige, grijze of zeegroene ogen.
 • Accessoires: Goud.
Teint:
Op de huid van lentetypes, blijft make up vaak niet lang zitten. Je opteert best voor een langhoudende make up. Je kiest beter een foundation met een goudkleurige, olijfkleurige ondertoon.  Gebruik warme ondertonen.
Ogen:
Pastelkleuren die zacht in elkaar overkopen staan je perfect. Kleuren die de ogen van een lentetype doen ophelderen zijn o.a. goudbruin, zacht blauw, zacht groen en diep turkoois, olijfgroen, zacht oranje, koper en perzikkleur.
Voor een feest make up, kan je de ogen extra accentueren met felle aqua tinten.  Je brengt een lichtgroene oogschaduw aan op de buitenste helft van het bewegend ooglid en vervaagt dit naar binnen toe.  Op je bovenste wimperrand, breng je een turkoois oogpotlood aan.  Laat nu de kleuren mooi in elkaar overlopen.
Lippen:
Perzik-, bruin-, oranje-, zalm- , koper- of caramelkleurige lipstick of lipgloss  met een  warme oranje ondertoon staan je perfect.

Blush:

Neem een bruine, perzikkleurige of goudkleurige blush.


Tips:
Je gebruikt best bruine tinten met een gouden ondertoon. Draag veel lichtblauw en perzikkleur, zowel in kledij als make up.  Deze tinten doen je immers stralen.


Dont's:

 • - Draag geen helder wit.
 • - Kies geen pasteltinten die kleurarm zijn.


Aanbevolen kleurenpalet:


Herfsttype


Hoe herken je een herfsttype?

 • Haar: kastanjebruin, rood, rossig, zwart of zelfs blond (honingkleurig).
 • Huid: gelige, gouden en warme ondertoon, vaak sproetjes.
 • Ogen: bruin, groen, hazelnootkleur, zelden lichtblauw. Meestal donker.
 • Accessoires: goud.
Teint:


Een herfsttype kan blond, donker of roodharig zijn en de huid heeft een goudkleurige of witroze ondertoon. Er is dus vaak een groot contrast tussen haar, huid en ogen. Herfsttypes hebben vaak een goede huid waar weinig aan gecamoefleerd hoeft te worden. Om je naturel effect te behouden, kies je best voor een vrij transparante make up of een make up met een warme en goud/bronskleurige ondertoon.  Qua blush opteer je best voor een warm bruine, perzikkleurige of terracotta tint.


Ogen:

Alle herfstkleuren zoals bruin, beige, brons, roestkleur, chocolade kleur, champagne kleur, olijfkleur, warm rood, oranje, mosgroen en goud, staan je mooi.

Als feestmake up, zijn groene smokey eyes een echte aanrader.  Olijfgroen staat je immers beeldig.

Lippen:

Als herfsttype hoef je niet zuinig te zijn met lipstick. Bruintinten, perzikkleur, oranje, koper, warme rode tinten of caramel passen perfect.

Blush:


Qua blush opteer je best voor een warm bruine, koper, brons, donkeroranje, perzik kleur of terracotta tint.

Tips:

Donkerbruin staat je altijd goed.  Ook oranje tinten, beige, parelmoer en pasteltint geel zijn een aanrader.

Dont's:

 • - Draag geen marine blauw, zwart, grijs of paars.

Aanbevolen kleurenpalet:Wintertype

Hoe herken je een wintertype:

 • Haar: donkerbruin, zwart, zilvergrijze haren.
 • Huid: bleek tot olijfkleurig met koele ondertoon.
 • Ogen: donkere, doordringende ogen.
 • Accessoires: zilver.

Teint:
De meeste wintertypes hebben niet veel make up nodig. De foundation  moet een roze ondertoon hebben. Probeer deze zo subtiel mogelijk te houden, je blanke huid is immers een grote troef.
Ogen:

Voor een extra krachtige blik, teken je je wenkbrauwen extra bij. Een beetje glanzende, witte oogschaduw onder de wenkbrauwen zorgen voor een meer open blik.  Zuivere en felle, heldere kleuren zoals grijs, paars , groen, aubergine, antraciet, lila, appelblauw zeegroen, nachtblauw en zilver zijn het meest geschikt als oogschaduw.

Lippen:

Voor een fris effect, kies voor een dieproze kleur met blauwe ondertoon. Roze, framboos, aubergine, rood, cassis, bordeaux of fuchia staan je perfect als kleur.


Blush:

Als blush kies je best voor een roze, aubergine of fuschia kleur. 

Tips:

Hoofkleuren zoals marineblauw staan perfect bij een wintertype. Ook alle heldere grijstinten zonder warme ondertoon zoals muisgrijs, staalgrijs en antraciet, staan je beeldig.

Dont's:

 • - Draag geen beige.
 • - Gebruik geen oranje, goud of geel.
 • - Kies niet voor pasteltinten.

Aanbevolen kleurenpalet:

In de volgende editie gaan we verder in op het gebruik van Bronzing powders en Blush. Hou alvast je mailbox in de gaten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten